Tijdens een 1 op 1 reflectie nemen we 2 uur bewust de tijd om stil te staan bij bepaalde aspecten van jouw leven, werk, relaties of persoonlijke groei. Je kan het toepassen in verschillende situaties, zoals in professionele ontwikkeling, persoonlijke groei, het aanpakken van uitdagingen, het evalueren van prestaties, of het begrijpen van emoties en reacties.

Het proces van 1 op 1 reflectie omvat de volgende stappen:

 1. Bewustwording: De persoon richt de aandacht op specifieke gebeurtenissen, ervaringen, interacties of gedachten die hij of zij wil onderzoeken.
 2. Zelfonderzoek: De persoon stelt zichzelf vragen om dieper inzicht te krijgen. Dit kan gaan over emoties, motivaties, gedragingen, beslissingen, successen of mislukkingen.
 3. Eerlijkheid: Het is essentieel om eerlijk te zijn met jezelf tijdens deze reflectie. Dit betekent soms ook kritisch zijn over eigen gedrag of keuzes.
 4. Perspectief nemen: Tijdens de reflectie kan men proberen zichzelf te bekijken vanuit het perspectief van anderen om een breder beeld te krijgen.
 5. Inzicht en leerpunten: Na de reflectie komen vaak inzichten en leerpunten naar voren die kunnen bijdragen aan persoonlijke groei en ontwikkeling.
 6. Actie: Reflectie is waardevol, maar het is ook belangrijk om actie te ondernemen op basis van wat is geleerd. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat men bepaalde gewoonten wil veranderen, nieuwe doelen wil stellen of bepaalde situaties anders wil aanpakken.

De voordelen van reflectie zijn:

 • Zelfbewustzijn vergroten
 • Sterke punten benutten
 • Werken aan zwakke punten
 • Persoonlijke groei
 • Betere besluitvorming
 • Effectievere communicatie
 • Meer zelfvertrouwen

Stil staan is een vorm van zelfzorg. Het stelt je in staat om bij jezelf te checken, te beoordelen of je goed voor je zelf zorgt, en indien nodig aanpassingen te maken om zelfzorg te bevorderen.

Ben jij er klaar voor om even stil te staan?