Tinnitus is een aandoening waarbij mensen een voortdurend of terugkerend geluid in hun oren horen, zoals een rinkelend, suizend, brommend of fluitend geluid. Het kan worden veroorzaakt door blootstelling aan lawaai, gehoorbeschadiging, oor infecties, medicijnen, of andere medische aandoeningen.

Het kan diverse gevolgen hebben, waaronder slaapproblemen, angst, depressie en concentratieproblemen. Het kan ook een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren van een persoon.

Hoewel er geen genezing is, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verminderen. Maar het blijft maatwerk, iedereen ervaart tinnitus op een andere manier.

Maatwerk

Maatwerk bij tinnitus betekent het fijn afstemmen van behandeling en begeleiding op de specifieke behoeften van elk individu dat met deze aandoening te maken heeft. Omdat tinnitus zo divers is in termen van intensiteit, frequentie, oorzaak en de impact op iemands leven, is het cruciaal om een op maat gemaakte aanpak te hanteren. Hier zijn de sleutelpunten van deze op maat gemaakte benadering:

  • Persoonlijke Diagnose en Evaluatie: Iedereen met tinnitus heeft zijn eigen verhaal. Een diepgaande diagnostische beoordeling is de basis om de unieke kenmerken en behoeften van jou vast te stellen. Dit omvat het identificeren van mogelijke oorzaken, gehoorverlies en het begrijpen van de persoonlijke invloed van tinnitus op hun leven.
  • Unieke Behandelingsopties: Er is geen one-size-fits-all oplossing voor tinnitus. Het gaat erom te ontdekken wat het beste werkt voor de specifieke situatie van jou.
  • Psychologische Ondersteuning: Tinnitus gaat vaak gepaard met psychologische stress, zoals angst en depressie. Een op maat gemaakte aanpak omvat psychologische ondersteuning, zoals cognitieve gedragstherapie, gericht op het helpen van jou om deze uitdagingen aan te gaan.
  • Geluidsbeheer op Maat: Wat voor de ene persoon werkt, kan voor een ander niet werken. Sommige mensen vinden verlichting door omgevingsgeluiden, terwijl anderen profiteren van specifieke geluiden die aansluiten bij hun tinnitusgeluid.
  • Levensstijl en Counseling: Op maat gemaakte begeleiding omvat het aanpassen van levensstijlkeuzes, zoals dieet, lichaamsbeweging en stressmanagementtechnieken aan de specifieke behoeften. Counseling helpt bij het identificeren van persoonlijke stressfactoren en het ontwikkelen van copingstrategieĂ«n.
  • Voortdurende Follow-up en Aanpassing: Tinnitus is vaak een langdurige aandoening. Het is belangrijk om regelmatige afspraken te plannen. Om zo ook de voortgang te beoordelen en de begeleiding indien nodig aan te passen.
  • Betrekken van Familie en Vrienden: Het is essentieel om de steun en het begrip van familie en vrienden te omarmen, omdat zij een rol kunnen spelen in het ondersteunen.

Het is belangrijk om tinnitus serieus te nemen en op tijd de juiste informatie en handvaten te krijgen.

Begeleidingstraject

In een begeleidingstraject van 4 gesprekken gaan we samen kijken naar wat voor jou werkt. We doen dit door middel van psycho-educatie, emotieregulatie, lichaamssignalen herkennen en oefeningen om de focus van het geluid van de tinnitus af te halen.

Graag weten wat ik voor jou kan betekenen? Plan een kennismakingsgesprek in

Eenmalig informatiegesprek online

In de maand januari is het mogelijk om gebruik te maken van een eenmalig Tinnitus gesprek voor slechts 27,- incl btw. Vanaf februari gaat de prijs weer terug naar de oorspronkelijke 95,-.

In dit gesprek van 45 minuten via Teams ontvang je van mij informatie over tinnitus en gaan we samen kijken welke handvaten jouw op korte termijn kunnen helpen om de last te verminderen.

Je kunt je aanmelden via de button en dan plannen we het gesprek zo spoedig mogelijk in.